ابطال پایان کار ساختمان
گواهی پایان کار سندی است که توسط مراجع صدور پروانه ساختمانی، پس از اتمام عملیات ساخت و ساز، و پس از انجام آزمایشهای فنی برای تأیید ایمنی و رعایت کلیه الزامات و هنجارهای قانونی، با تأیید مهندس ناظر ساختمان، صادر میشود. این گواهی نشان میدهد که یک پروژه ساختمانی از نظر فنی و حقوقی با موفقیت به پایان رسیده و ایمنی و استاندارد بودن آن مورد تأیید است. این گواهی یکی از مهمترین مدارک برای صدور سند تکبرگی ساختمان و نقل و انتقالات اموال غیرمنقول است.
Milad Baripour
گواهی ساختمان یا پایان کار ساختمان
گواهی پایان کار سندی است که توسط مراجع صدور پروانه ساختمانی، پس از اتمام عملیات ساخت و ساز، و پس از انجام آزمایشهای فنی برای تأیید ایمنی و رعایت کلیه الزامات و هنجارهای قانونی، با تأیید مهندس ناظر ساختمان، صادر میشود. این گواهی نشان میدهد که یک پروژه ساختمانی از نظر فنی و حقوقی با موفقیت به پایان رسیده و ایمنی و استاندارد بودن آن مورد تأیید است. این گواهی یکی از مهمترین مدارک برای صدور سند تکبرگی ساختمان و نقل و انتقالات اموال غیرمنقول است.
پایان کار ساختمان های قدیمی
سناریوهای مختلف:
حالت اول: در این حالت، ساختمان قدیمی شما دارای گواهی پایان کار قدیمی است و برای دریافت گواهی جدید باید به شهرداری مراجعه کرده و با ارائه نمونه گواهی قدیمی و مدارک خود، گواهی جدید برای ملکتان صادر شود.
حالت دوم: در حالت دیگر، شما گواهی پایان کار قدیمی ملک خود را دارید اما تغییراتی را در ملک خود و بدون هماهنگی با شهرداری ایجاد کردهاید. به عنوان مثال، بدون درخواست اضافه اشکوب و تایید آن توسط شهرداری، یک طبقه به ساختمان خود اضافه کردهاید. در این حالت، شما با درخواست پایان کار جدید و ارائه گواهی قدیمی به شهرداری مراجعه کرده و پرونده شما به کمیسیون ماده 100 فرستاده میشود. روند کار در کمیسیون ماده 100 ممکن است با جریمه مالک یا حتی دستور تخریب تغییرات ادامه پیدا کند. در صورت جریمه شدن، با پرداخت آن پایان کار جدید برای شما صادر میشود و اگر هم رأی به تخریب داده شود، تنها در صورتی میتوانید این گواهی را بگیرید که تخریب را انجام دهید.
حالت سوم: در این حالت، ملک قدیمی شما هیچ سند و پایان کاری ندارد. در واقع، ملک شما بدون مجوز بوده و باید با مراجعه به شهرداری و استفاده از تجربه افراد آگاه در این زمینه اقدام به دریافت این گواهی کنید.
مرجع رسیدگی به دعاوی
همانطور که پیشتر بیان شد، مسئول صدور گواهی پایان کار مطابق با تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، شهرداری است.
اما در صورتی که در فرآیند صدور گواهی پایان کار خطایی رخ دهد و گواهی پایان کار به شکلی غیرقانونی صادر شود، بر اساس ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، رسیدگی به شکایات مربوط به صدور پروانه ساختمان یا پایان کار توسط شهرداریها، در حیطه صلاحیت دیوان عدالت اداری میباشد.
قانون دیوان عدالت اداری
ماده ۱۰- صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است
۱- رسیدگی به شکایات و تظلّمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از:
الف- تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانهها و سازمانها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها
ب- تصمیمات و اقدامات مأموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها
۲- رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیونهای مالیاتی، هیأت حل اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداریها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها
۳- رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و مؤسسات مذکور در بند (۱) و مستخدمان مؤسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی
تبصره ۱ (اصلاحی ۱۰/۰۲/۱۴۰۲)ـ رسیدگی به دعاوی مطالبه خسارت در صلاحیت دادگاه عمومی است. لیکن در مواردی که مطالبه خسارت ناشی از تخلف در اجرای وظایف قانونی و اختصاصی یا ترک فعل از انجام وظایف مذکور از سوی واحدهای دولتی یا دستگاههای مذکور در بندهای (۱) و (۲) این ماده و مأموران واحدها و دستگاههای یاد شده باشد، موضوع در دیوان عدالت اداری مطرح و شعبه دیوان ضمن رسیدگی به احراز وقوع تخلف نسبت به اصل مطالبه خسارت و تعیین خسارت وارده، اقدام و حکم مقتضی صادر مینماید.
تبصره ۲- تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.
تبصره ۳ (الحاقی ۱۰/۰۲/۱۴۰۲)- رسیدگی به شکایات و اعتراضات اشخاص حقیقی و حقوقی از وقوع تخلف و عدم رعایت قوانین و مقررات در مراحل انعقاد قرارداد توسط دستگاههای اجرائی در صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری است، لیکن رسیدگی به دعاوی ناشی از اجرای قرارداد فی ما بین طرفین در صلاحیت دیوان نیست.
دادگاه عمومی حقوقی صلاحیت رسیدگی نسبت به خواسته ابطال و اصلاح پایان کار صادره از سوی شهرداری را ندارد.
رأی دادگاه بدوی
درخصوص دعوی خانم ص.ع. و آقای الف.ح. با وکالت خانم ز.ف. و خانم م. هـ .. به طرفیت ش. و خانم م. ط. وآقای م.ی. با وکالت آقای الف.ذ. به خواسته صدور حکم مبنی بر 1 ـ ابطال و اصلاح پایان کار شماره *** مورخ *** صادره از شهرداری منطقه *** تهران و الزام خواندگان ردیف دوم و سوم به ایفای تعهد قراردادی نسبت به تحویل مبیع سالم و قابل انتفاع و نیز محکومیت به پرداخت کلیه خسارات دادرسی و قانونی که وکلای خواهان اظهار داشتند: موکلین بالمناصفه در مورخ *** شش دانگ یک دستگاه آپارتمان به شماره پلاک ثبتی *** واقع در بخش *** تهران به انضمام یک باب انباری و یک واحد پارکینگ قطعه یک تفکیکی را از خواندگان ردیف دوم و سوم خریداری نموده اند لیکن حسب اظهار موکلین پارکینگ متعلق به آپارتمان موکلین به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و استاندارد در زمان ساخت و عدم رعایت فواصل ایمنی از موتورخانه قابلیت استفاده و انتفاع را ندارد و در صورت پارک اتومبیل باعث بروز خسارت به خودرو می گردد. لذا نظر به اینکه حسب اظهارات ایشان ایراد مزبور قابل رفع نمی باشد و موکلین خواستار ابطال و اصلاح و پایان کار مربوطه به ملک و الزام خواندگان ردیف دوم و سوم به ایفای تعهدات قراردادی فوق مستند به مواد 220و 221 قانون مدنی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر ابطال و اصلاح پایان کار و الزام خواندگان ردیف 2و3 به تحویل مبیع سالم و قابل انتفاع و پرداخت کلیه خسارت دادرسی را دارم.
دادگاه نظر به اینکه در نظریه شماره *** مورخ *** کارشناس رسمی دادگستری اعلام گردیده است پهنای پارکینگ طبق قوانین شهرداری برای در پارکینگ 4/5 متر می باشد که مطابق 4/5 متر کامل بوده با عنایت به اینکه و اظهارنظر تحویل پارکینگ از کسر پارکینگ واحدهای دیگر حتی برفرض مالکیت خواندگان نسبت به دیگر آپارتمان های موجود خلاف صورت مجلس تفکیکی و پایان کار ساختمان بوده و پایان کار صادره بر مبنای وضعیت موجودی آپارتمان تهیه گردیده است و کارشناسان در صدور پایان کار تخلفی احراز نکرده اند و مطابق قانون مدنی ماده 384 درصورتی که مبیع معیوب با کسر متراژ باشد خریدار مخیر به فسخ یا پذیرش معامله و مطالبه قیمت کسر متراژ می باشد و خواهان علی رغم معیوبیت مبیع تمایلی نسبت به فسخ معامله ندارند و آپارتمان را با متراژ و اوصاف موجود خریداری نموده اند لذا طرح دعوی اصلاح پایان کار و تحویل آپارتمان سالم صحیح نبوده و از این رو دادگاه خواسته خواهان را غیرواقع تشخیص و حکم به رد دعوی صادر و اعلام می نماید رأی صادره حضوری بوده و ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه های تجدید نظر استان تهران می باشد.
رئیس شعبه 110 دادگاه عمومی حقوقی تهران
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدیدنظر خواسته به شماره *** مورخ *** صادره از شعبه *** دادگاه عمومی حقوقی تهران که به صدور حکم بر ابطال و اصلاح پایان کار شماره *** مورخ *** صادره از شهرداری و الزام خواندگان به ایفای تعهدات قراردادی نسبت به تحویل مبیع سالم و قابل انتفاع به انضمام خسارات دادرسی اشعار دارد متضمن جهت موجه در نقض است و اعتراض به شرح اوراق و محتویات پرونده وارد می باشد زیرا ابطال و اصلاح گواهی پایان کار شهرداری از اختیارات دادگاه نمی باشد تا پس از ابطال آن حکم به تحویل مبیع سالم و قابل استفاده صادر گردد بنابراین دادگاه به استناد صدر ماده 358 و ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رأی دادگاه بدوی را نقض و قرار رد دعوا صادر می نماید. رأی دادگاه قطعی است.
رئیس شعبه 8 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
نمونه رای ابطال پایان کار ساختمان
منشا قانونی
مطابق بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری مصوب ۱۳۳۴/۴/۱۱ یکی از وظایف شهرداری صدور پروانه برای کلیه ساختمان هایی است که در شهر ساخته می شود تبصره ۵ ماده صد قانون شهرداریها در تایید و تکمیل بند فوق به تکلیف شهرداری در صدور گواهی پایان کار و گواهی عدم وقوع تخلف میپردازد.
مستند به ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری در صورتی که شهروندان از تصمیم شهرداری در صدور پروانه پایان کار شکایتی داشته باشند در شعب دیوان عدالت اداری اقامه دعوی می کنند و ابطال پروانه صادره را تقاضا نمایند.
دادنامه
مرجع رسیدگی: شعبه ۳۰ دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای ***
طرف شکایت: شهرداری ***
خواسته: ابطال پایان کار شماره ***
گردشکار: شاکی *** اعلام کرده مالک یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی *** می باشد. شهرداری در زمان صدور پایان کار ساختمانی و تفکیک طبقاتی پلاک مذکور و بر اساس گزارش اشتباه مامور فنی و بدون امکان نظر به اینکه پارکینگ ساختمان در کل برابر ضوابط شهرسازی گنجایش ۵ خودرو را داشته پارکینگ صرفاً برای ۵ خودرو تأمین گردیده گنجایش آن برای ۷ خودرو ۴ خودرو در زیرزمین و ۳ خودرو در همکف اعلام و نهایتاً پایان کار و تفکیک طبقاتی صادر گردیده.
با تحویل آپارتمان ها به خریداران و مراجعات مکرر کاشف به عمل آمده که صدور پایان کار با گنجایش ۷ خودرو اشتباه بوده و با توجه به گزارشات معاونت شهرسازی منطقه و مدلول صورتجلسه نماینده مالک اصلی و مشمولین شهرداری و خریداران و نظر به عدم تمکین شهرداری و مالک حسب ارشاد قانونی کمیسیون ماده صد به مرجع قضایی شعبه دادگاه حقوقی مراجعه و مرجع مذکور طی دادنامه شماره *** صدور حکم بر ابطال صورتمجلس تفکیکی و تفکیک طبقاتی را در قسمت معترض عنه منوط به ابطال پایان کار شهرداری دانسته و لذا ابطال پایان کار مطروحه را خواسته است.
شهرداری اعلام کرده شهرداری منطقه برای پلاک متعلق به مشارالیه پروانه ساختمانی فوق الذکر برای زیر زمین با گنجایش ۲ خودرو و همکف با گنجایش شش خودرو و ۶ واحد مسکونی بالای همکف را صادر کرده ولی مالک از مفاد آن تخلفاتی از قبیل تبدیل قسمتی از پارکینگ همکف به دو باب مغازه بدون مجوز و خلاف ضوابط با کسر یک واحد پارکینگ در صورت ابقا انجام داده و طی رای کمیسیون بدوی حکم اعاده یک باب مغازه به حالت اولیه یک باب مغازه دیگر با صدور جریمه آن را ابقا نموده و کمیسیون تجدیدنظر وفق رای مورخ *** آن را تایید کرده و شهرداری نیز بر اساس آراء مذکور پایان کار صادر نموده و آراء کمیسیون مقدمه پایان کار ساختمانی بوده و مطابق اصول فقه و عملیه مقدمه واجب می باشد لذا ابطال پایان کار بدون رسیدگی و احراز تخلف در صدور آراء کمیسیون های ماده صد فاقد محمل قانونی می باشد.
پس از صدور پایان کار و صورتمجلس تفکیکی اداره ثبت اسناد به شماره برای طبقات پلاک فوق با ترسیم کروکی و جانمایی پارکینگ ها توسط نماینده و نقشه برداری ثبت برای کلیه طبقات طبق مقررات سند مالکیت صادر و تحویل شده و با امضاء ذیل سند توسط شاکی و استفاده از محل از سال ۸۷ موضوع مطابق مادتین ۱۲۷۵ و ۱۲۷۷ قانون مدنی اقرار محسوب و انکار بعد از اقرار مسموع نیست بنابراین ابطال پایان کار ساختمانی و قریب ۵ سال استفاده از ملک موثر در مقام نبوده و تاثیری در اسناد مالکیت صادره نخواهد داشت.
مالک پس از صدور پایان کار و صورتمجلس تفکیکی تخلفاتی انجام و کمیسیون ماده صد پس از بررسی و استماع اظهارات مالک و صدور پایان کار و صورتمجلس تفکیکی و سند مالکیت برای هر واحد موضوع و قابلیت طرح ندانسته و شکات را به مراجع از طریق مراجع قضایی ارشاد نموده و چون ادعای شاکی در اصل قضیه امری ترافعی بوده و بایستی به طرفیت خریدار انجام گیرد و این موضوع در صلاحیت محاکم قضایی می باشد لذا دیوان عدالت اداری تقاضای رد شکایت را نموده که شعبه در وقت فوق العاده به تصدی امضا کننده ذیل تشکیل و پس از بررسی محتویات پرونده ختم جلسه را اعلام و به شرح آتی مبادرت به صدور رای می نماید.
رای دیوان
صرف نظر از ایرادات شکلی قضیه حسب اعلام شهرداری نظر به اینکه اولاً صدور پایان کار در سال *** و سند ثبتی در سال *** به نام شاکی انتقال یافته و شاکی پس از چندین سال استفاده اقدام به طرح دعوی نموده ثانیاً دلیلی که در زمان خرید از موضوع بی اطلاع بوده ارائه نکرده ثالثاً صدور پایان کار بر اساس آراء کمیسیون های ماده صد صورت گرفته رابعاً با اوصاف مذکور در صدور پایان کار مورد اعتراض به تخلف از مقررات مربوطه از سوی شهرداری صورت نگرفته است علیهذا شکایت غیر وارد تشخیص حکم به رد آن صادر می گردد رای صادره وفق ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
نمونه رای ابطال گواهی ساختمان
بشرح دادخواست تقديمي شهرداري تهران بيان داشته مالك پلاك ثبتي شماره *** درسال *** به شهرداري مراجعه و تقاضاي پايان كار مي نمايد ملك بلحاظ داشتن خلاف ساختماني با تنظيم فرم خلاف بدون قيد خلاف تجاري به كميسيون ماده صد جهت اتخاذ تصيم ارسال مي گردد كميسيون با توجه به فرم خلاف تنظيمي نسبت به صدور راي اقدام مي نمايد و بعد از صدور راي مسئولين شهرداري برخلاف راي كميسيون و فرم خلاف نسبت به صدور پايانكار تجاري اقدام مي نمايد. بعد از صدور پايان كار موضوع عمل خلاف كارمندان شهرداري محرز مي گردد حال باتوجه باينكه صدور پايانكار شماره *** مورخه *** برخلاف ضوابط ومقررات شهرداري انجام گرفته است لذا با تقديم دادخواست تقاضاي ابطال آنرا نموده است.
عمده دفاعيات وكيل خوانده كه متعاقبا”استعفاي خويش رااعلام داشته بشرح ذيل مي باشد:
1- مرجع صالح براي رسيدگي به تخلفات ساختماني كميسيون ماده صد بوده و باستناد راي كميسيون براي ملك پايانكار صادر شده و موكل پس از استعلامات لازمه از شهرداري ملك موصوف را خريداري و با وحدت ملاك از بند 4 ماده 198 قانون آئين دادرسي مدني ايراد امر مختومه نموده.
2- شهرداري متعاقب تخلف بعمل آمده از سوي ابواب جمعي خويش موضوع را دردادگاه كيفري مطرح ودادگاه كيفري نيز وقعي نگذاشته و موضوع را مختومه دانسته.
3- مستند خواهان كيفرخواست اداري عليه عده اي از كاركنان خويش بوده گذشته از اينكه معلوم نيست كارمندان محكوميت انتظامي اداري پيدا كرده باشند يا نه، بفرض اينكه حكم قطعي انتظامي هم عليه آنان صادر شده باشد، تخلف اداري بهرحال موجب بطلان سندي كه مستندبه راي كميسيون ماده 100 صادر شده نمي شود مضافا” اينكه پايانكار بامضاء رئيس شهرداري رسيده نه بامضاء كارمندان و عليه رئيس شهرداري هم كيفرخواست صادرنشده.
4- چنانچه خواهان براي خود حقي قائل باشد مي بايستي دعوي را بطرفيت يد قبلي موكل مطرح مي نمود.
5- درمحل وقوع ملك نظاير فراواني وجود داردكه موقعيت محل تجاري بوده فلذا ملك موصوف از ابتدا موقعيت تجاري داشته نهايتا” استدعاي صدورراي به رد دعوي خواهان را تقاضا نموده.
دادگاه باملاحظه محتويات پرونده و مدارك ومستندات ابرازي اولا”درخصوص ايراد امرمختومه همچنانكه در صورتجلسه مورخه *** آمده است نظرباينكه ملاحظه مندرجات و مفاد راي كميسيون حاوي هيچ نكته اي كه مورد اتخاذ تصميم درخصوص موقعيت تجاري ملك باشد نيست واساسا “محتويات پرونده نيز متضمن موردي كه سابقا”درخصوص همين دعوي راي وتصميمي اتخاذ شده باشد نيست و تصميمات شعبه *** دادگاه حقوقي *** تهران و *** كيفري 2 كه قائم مقامي كميسيون ماده صد را داشته نيز حاوي هيچ اظهار نظر قطعي در ارتباط با تبديل محل مسكوني به تجاري نمي باشد. مضافا” باينكه حكمي از مراجع ذيصلاح در خصوص ابطال برگ پايانكار بشماره *** صادر نشده تا باعتبار آن ايراد امرمختومه قابل پذيرش باشد. لذا دادگاه با ايراد بعمل آمده و اينكه مورد را ازموارد تجديد مطلع ندانسته. ثانيا” درجهت رسيدگي به ديگر ايراد وكيل خوانده راجع به عدم توجه دعوي به موكل خويش نظر باينكه ماهيت ادعاي بعمل آمده از مواردي نيست كه اظهار نظر و اتخاذ تصيم نسبت به آن قائم به شخص واختصاص بفرد معيني داشته باشد و صدور پايانكار بهرنحوي كه اصدار يافته باشد راجع به ملك است و باعتبار مالك قانوني آن هرگز صادر نمي شود، حال كه اختلاف در صدور آن ايجاد شده انتقال ملك به اشخاص ديگر ولو اينكه باعتبار پايانكار ساختمان باشد تاثيري در اعتبار و يا بي اعتباري آن بفرض ثبوت نداشته و مفروض براين معناست كه ادعاي طرف دعوي قراردادن يد قبلي موكل ايشان قابل استماع نباشد وبالمال مردود اعلام ميگردد. راجع به ماهيت ادعاي بعمل آمده نظر باينكه به موجب محتويات پرونده خصوصا” كيفرخواست صادره ازسوي دادستان سابق دادگاه بدوي اداري شهرداري بر دادگاه معلوم است كه سابقا” ملك موصوف بنحو تجاري اداره و استفاده مي شده ودر فرم خلاف ارسالي به كميسيون ماده صد اين موضوع ناديده انگاشته شده. قطع نظر از اينكه بر دادگاه معلوم نيست كه احداث بناي تجاري (سوپرماركت) از حيث ساخت آن مسبوق به قبل ازسال 1352 يا بعد از آن بوده اساسا” با وصف استفاده تجاري ملك توسط مالك سابق علي القاعده درفرم خلافي مي بايستي بدان اشاره مي شد تا كميسيون ماده صد نسبت به آن قسمت نيز اتخاذ تصميم مي کرد و چون راي كميسيون حاوي هيچ نكته اي كه متضمن استفاده ملك بنحو تجاري باشد و با اين فرض اصل بر استفاده مسكوني بوده از طرفي عدم قيد اوصاف حقيقي ملك در فرم خلافي وتعيين صدور مي توانسته مدعي ساخت ملك به تاريخ قبل ازسال *** كه نيازي به پايانكار نداشته باشد كه چون بدين ترتيب عمل نشده فلذ اراي كميسيون نيز نميتواند منشاء اثرقانوني باشد ازطرفي هرچند مسئوليت عاملين بصدور پايانكار كه بر مبناي تخلف از مقررات موجود مبادرت به گواهي خلاف واقع نموده اند به موجب راي صادره محرز بوده لكن فعل آنها كه اساس قانوني نداشته نمي تواند ايجاد حقي براي اشخاص كه از تخلف آنان بهره مند مي گردند نمايند زيرا فعل ابواب جمعي شهرداري هرگز منطبق با مقصود مققنن كه جنبه حمايتي نسبت به حقوق عمومي داشته نبوده وچون حقوق عمومي در اين رهگذر تضييع گرديده فلذا موجبي براي ثابت دانستن اعمال كاركنان شهرداري كه به طريق تخلف از مقررات كنوني شهرداري ها حادث شده وجود نداشته بااين وصف نظر باينكه پايانكار شماره *** اصداري از سوي شهرداري منطقه 8 كه زيربناي ملك موصوف را بنحو تجاري تشخيص داده مخالف بامقررات جاريه شهرداري بوده زيرا راي كميسيون ماده صد با موقعيت طبيعي و اوصاف حقيقي ملك صادر شده درصورتيكه اوصاف حقيقي ملك آنچنانكه از اوضاع و احوال آن بر مي آيد و استفاده تجاري از آن ميشده در فرم خلاف مي آمد راي كميسيون نيز مغاير و متضادست با آنچه كه در مورخه *** صادر شده اصدار مي يافت و چون راي كميسيون هيچ تصريحي به تجاري بودن ملك موصوف نداشته فلذا اصل بر مسكوني بودن آن تلقي و پايانكار اصداري نيز كه مخالف اوصاف حقيقي ملك و برخلاف مقررات بنحو تجاري صادر شده مبتني بر باطل بوده و نمي تواند منشاء اثر قانوني باشد.
في الوافع مقاصد مقنن كه مصرح به تامين حقوق عمومي بوده با فعل كاركنان شهرداري تحصيل نشده و باين اعتبار پايان كار اصداري معيار و ملاك تشخيص اوصاف ملك و كاربري آن نبوده و از حيث اينكه منشاء صدور آن نيز مخالف ضوابط و مقررات شهرداري انجام گرفته صحت ادعا را بر دادگاه ثابت مي نمايد فلذا حكم بر ابطال پايان كار شماره *** مورخه *** صادره از شهرداري منطقه 8 صادر و اعلام ميگردد راي صادره حضوري بوده وظرف بيست روز پس از ابلاغ قابل تجديد نظرخواهي درمراجع تجديد نظر استان تهران خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید