مدیریت پیمان
مدیریت پیمان چیست؟
مدیریت پیمان، یکی از مهم ترین انواع قراردادهای ساخت و ساز است.
قرارداد مدیریت پیمان، زمانی انجام میشود که صاحب ملک (کارفرما) توانایی پرداخت کامل هزینههای پروژه را داشته باشد و یک شرکت یا یک شخص حقیقی یا حقوقی را جهت مدیریت اجرای پروژه تعیین نماید. هزینه های مدیریت پروژه که شامل هزینه های مدیریت فنی، تدارکات، مالی و اداری میباشد، بصورت توافقی توسط کارفرما که تامین کننده مالی و مالک پروژه است، به پیمانکار که صرفا مدیر پیمان و مجری پروژه میباشد پرداخت می گردد. تنظیم قرارداد اجرای صفر تا صد ساختمان به صورت مدیریت پیمان در سه حالت ذیل ممکن است؛
- درصدی: در این حالت درصدی از هزینههای ساخت پروژه به مدیر پیمان تعلق میگیرد. درصد مذکور به عوامل متعددی همچون ابعاد پروژه، مدت زمان پروژه و غیره وابسته است.
- مقطوع: در این حالت مبلغ مقطوع بابت مدیریت ساخت پروژه، توافق میگردد. نحوه پرداخت این مبلغ بر اساس پیشرفت کار توافق موجود، میباشد.
- سقف هزینه پروژه: در این حالت درصدهای مختلفی از هزینه (برآوردی) پروژه به عنوان دستمزد برای مدیر پیمان در قرارداد درج میشود. بدین شکل که هرچه هزینه تمام شده پروژه کمتر یا نزدیک به مبلغ برآوردی باشد درصدی که به مدیر پیمان تعلق میگیرد بیشتر خواهد بود. با افزایش هزینه های پروژه، مقدار درصد نیز کاهش مییابد. نکته حائز اهمیت آن است که این حالت برای زمانی است که هزینههای پروژه کمترین وابستگی به عوامل بیرونی همچون نرخ تورم، قیمت ارز، مصالح و غیره را داشته و به عبارتی شرایط ثبات اقتصادی برقرار باشد.
درخواست مشاوره و تنظیم قرارداد
نکات بسیار مهم قرارداد مدیریت پیمان
نحوه نوشتن موضوع قرارداد مدیریت پیمان
در این بخش میبایست موضوع قرارداد به صورت کامل و جامع شرح داده شود. برای مثال:
“موضوع این قرارداد عبارت است از ساخت و تحویل ملک موضوع ماده … این قرارداد که مدیرپیمان متعهد است در قبال ثمن دریافتی طبق ماده … این قرارداد، ملک مذکور را بر اساس کلیه ضوابط و مقررات مرتبط و با در نظر گرفتن حداکثر منافع کارفرما طبق مشخصات منظم به این قرارداد، بر اساس برنامه های زمان بندی و مدت مجاز این قرارداد، ساخته و از کلیه جوانب آماده و تحویل نماید.”
در ادامه به اهم مواردی که در رابطه با طرفین قرارداد مدیریت پیمان میبایست مورد توجه قرارگیرد آورده شده است؛ این موارد مازاد بر شرایط عمومی طرفین قرارداد (همچون اهلیت، رضای طرفین و غیره) میباشد.
مالک
- بررسی حقوقی ملک و ادعای مالکیت بر روی ملک (بررسی سند مالکیت و کلیه اسناد و مدارک مرتبط با آن)
- بررسی توان مالی مالک (با توجه به این که در این قرارداد مالک راسا سرمایه و هزینه های ساخت پروژه را تامین و پرداخت می کند، بررسی تمکن مالی وی حائز اهمیت است چرا که یکی از پارامترهای اساسی در پیشرفت پروژه بر اساس برنامه زمانبندی، نقدینگی و تزریق به موقع سرمایه به پروژه میباشد.)
سازنده (مدیر پیمان)
- بررسی سوابق حقوقی و کیفری (عدم سوءپیشینه کیفری، ممنوع المعامله نبودن و غیره)
- بررسی صلاحیت فنی (شامل تحصیلات، آشنایی کافی با موارد فنی و حقوقی)
- بازدید از پروژه های تکمیل شده (در این رابطه پیشنهاد میشود مالک به همراه فردی معتمد که از دانش فنی ساختمان برخوردار است از سایر پروژه های سازنده -درصورت وجود- بازدید نموده و مواردی همچون کیفیت ساخت، مدت زمان ساخت و مواردی از این قبیل را بررسی و با سایر پروژه های مشابه اطراف، مقایسه کند. همچنین علاوه بر بازدیدهای میدانی پیشنهای میشود از کارفرمایان و ساکنان و حتی همسایه های پروژه های پیشین وی نیز تحقیقات کامل انجام شود.)
درخواست مشاوره و تنظیم قرارداد
مشخصات و محل ملک موضوع قرارداد
در این قسمت کلیه جزئیات ملک فعلی از جمله مشخصات ملکی و ثبتی (از قبیل ابعاد عرصه و اعیان، وضعیت انشعابات، وضعیت کلی ملک، همجواری ها و غیره) میبایست بطور کامل شده داده شود.
به عنوان مثال:
“تمامی ۶ دانگ یک قطعه زمین با بنای احداثی در آن دارای (عرصه و اعیان) منطبق با سند مالکیت به شماره چاپی … به پلاک ثبتی … مفروز از … اصل بخش … به متراژ … واقع در … دارای … عدد کنتور برق و… عدد کنتور آب و… عدد کنتور گاز، به آدرس … به کد پستی … میباشد. که به رویت مدیر پیمان رسیده و از موقعیت، وضعیت، کم و کیف آن به آگاهی طرفین قرارداد رسیده است.
وضعیت همجواری ها:
شمال:… جنوب:… شرق:… غرب:…
کروکی ملک، همجواری ها و وضعیت درختان با توافق طرفین به قرارداد پیوست شده است. هرگونه خسارت و جریمه در خصوص درختان داخل و بیرون محل اجرای پروژه تا زمان تحویل قطعی بر عهده مدیرپیمان است.”
فسخ قرارداد مدیریت پیمان
در کلیه بندهای قرارداد حدود تعدی و تفریط از وظایف و همچنین شروط منتهی به فسخ قرارداد میبایست ارائه شود. همچنین توصیه میشود عبارت “این قرارداد به جز در موارد ذکر شده قابل فسخ نمیباشد” نیز در این بخش ذکر شود.
عدم اجرای تعهدات
در صورت تأخیر هر یک از طرفین قراداد مدیریت پیمان، طرف بدون عذر موجه در انجام تعهدات خویش طبق مواعد مقرر در تمامی بندهای قرارداد، میبایست در حق طرف مقابل پرداخت نماید.
نکته: در صورت عدم رعایت مسائل فنی ساخت و عدم استفاده از مصالح انتخاب شده توسط طرف اول (کارفرما – مالک)، حق فسخ برای کارفرما ایجاد میگردد.
حوادث قهری و حوادث غیرمترقبه
در قراردادهای مدیریت پیمان، در مورد حوادث قهری همچون زلزله، سیل، شورش، جنگ و بلایای طبیعی، طرفین مسئولیتی نخواهند داشت و قرارداد به حالت تعلیق در میآید و مدت زمان فورس ماژور به زمان قرارداد افزوده خواهد شد.
درمورد حوادث قهری و فورسماژور، ادامه عملیات اجرایی حداکثر یک ماه از پایان وضعیت فورس ماژور و پس از مذاکره مجدد و توافقات حاصله و با رای داور و پس از تنظیم صورتجلسه کتبی انجام میگردد و مدت تعطیلی پروژه در این حالت به مدت اجرای قرارداد افزوده میشود.
نکته: درصورت بروز موارد شخصی برای هریک از طرفین (همچون بیماریهای صعبالعلاج) ادامه شرایط قرارداد منوط به نظر طرف دیگر و داور قرارداد میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید