مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت یکی از رایجترین قراردادهای امروزی است. در این قرارداد مالکِ ملک، ملک خود را در اختیار سازنده قرار داده و سازنده با هزینه خود در ملک مذکور، ساختمان جدید احداث مینماید و بدین صورت سازنده و مالک در ساختمان جدید شریک خواهند بود.
مزایای مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت به صورت کلی دارای مزایای ذیل است:
- نوسازی بافت فرسوده: ساختمانهای با عمر بالای 25 سال، جزو بافت فرسوده محسوب میشوند و در برابر زلزله، بلایای طبیعی یا نشست زمین و ساختمان مقاوم نیستند. بنابراین بهتر است بازسازی یا نوسازی شوند.
- زیباسازی و استفاده از امکانات مدرن: مشارکت در ساخت علاوه بر جایگزین کردن ساختمان کلنگی و فرسوده با یک ساختمان جدید زیبا جایگزین میکند، باعث مرتفع شدن مشکلاتی از قبیل بوی فاضلاب، خرابی لولهها، نداشتن آسانسور، سیستم گرمایشی و سرمایشی غیر اصولی، هزینه تعمیر و نگهداری بالا و غیره، میشود.
- افزایش سرمایه و ارزش افزوده: با احداث ساختمان جدید (حتی اگر اضافه بنا هم حاصل نشود) با توجه به تفاوت قیمت ملک فرسوده و نوساز، افزایش سرمایه حاصل میشود.
- فروش سریعتر: بازسازی و نوسازی کردن املاک، منجر به افزایش امکان فروش سریعتر و راحتتر میگردد.
یکی از مهمترین جزاء یک فرآیند ساخت و ساز، انتخاب ملک مناسب است. از این رو در انتخاب ملک برای مشارکت در ساخت باید موارد ذیل را در نظر داشت؛
– بررسی کامل موقعیت ملک
1) بررسی گذرها و معابر و وضعیت ترافیکی اطراف ملک
2) بررسی همجواریها و املاک اطراف
– بررسیهای مرتبط با شرایط ملک
1) ابعاد عرصه
2) وضعیت زیرساختهای موجود
3) تعداد طبقات و تعداد طبقات موجود
– بررسیهای حقوقی ملک
1) صحت سنجی اسناد مالکیت ملک
2) استعلام از مراجع و ارگانهای مختلف (ثبت، دارایی، مالیات، شهرداری، اوقاف، بنیاد مستضعفان و غیره) در رابطه با ملک
3) تعدد مالکین
4) بررسی حقوقی مالک
یکی دیگر از مهمترین مواردی مرتبط با قرارداد مشارکت در ساخت، بررسی صلاحیت سازنده برای اجرای موضوع قرارداد میباشد. از این رو بررسی صلاحیت حقوقی، علمی، فنی و مالی سازنده بسیار حائز اهمیت میباشد. از این رو میبایست موارد ذیل را در رابطه با سازنده مد نظر داشت؛
1) صلاحیت حقوقی
2) صلاحیت علمی
3) صلاحیت فنی
4) صلاحیت مالی
انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت
در همین ابتدا میبایست به این مهم اشاره نمود که تنظیم قرارداد مشارکت درساخت یکی از پیچیدهترین قراردادهای ساختمانی بوده و نیازمند دانش فنی، قراردادی و حقوقی کافی است. لذا استفاده از قراردادهای پیشنویس که اکثر مشاورین املاک از آنها استفاده میکنند، مناسب نبوده و ممکن است خسارات جبران ناپذیری به طرفین وارد سازد.
مخاطرات مشارکت در ساخت
به صورت کلی مشارکت در ساخت، معایبی ندارد اما ریسکهایی دارد که میتواند منجر به دردسرهای عظیمیشود. این ریسکها عمدتا در مبحث قرارداد قابل پیشبینی و جلوگیری است. به عنوان مثال اگر قرارداد مشارکت در ساخت با سازندهای منعقد شود که صلاحیت ساخت را نداشته باشد (از لحاظ مادی یا فنی)، مالک (صاحب زمین) با مشکلات زیادی مواجه خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید